Būs jums pašiem sava “Dekstera laboratorija”!
Kamēr dažam vārdiņš “ķīmija”, iespējams, uzdzen zosādu un nostaļģiskas atmiņas par garām pēcstundām saulainās pavasara dienās, tikmēr citam, nekas šajā pasaulē nešķiet aizraujošāks par šo zinātnes nozari! Mēs centīsimies uzrunāt abas minētās auditorijas, jo izstiepies vai saraujies, ķīmija ir mums visapkārt. Faktiski, viss sastāv no matērijas, kas nozīmē, ka ķīmija attiecas uz pilnīgi… amm... visu! Boom!
Tātad, būtu tikai loģiski, ja turpmāk minētajos eksperimentos piedalītos visi, visi, visi! Mamma, tētis, māsa, opis, ome, kaķis, tante, krusttēvs, otrs kaķis, jā, arī Tu, vecākais brāļa jaunskungs, un neaizmirstiet pasaukt kaimiņu ar’ – aizraujoši un noderīgi būs visiem! Labi, ļausim kaķiem doties savās darīšanās, bet pārējie palieciet un sāciet gatavot nepieciešamos materiālus – turpinājumā 3 interesanti ķīmijas eksperimenti visai ģimenei!
- Pičiņu - pačiņu naudiņa
Šī būs jautra un pavisam viegli izpildāma procedūra – centu tīrīšana ar etiķi un sāli! Kā jau noprotat, viss, kas jums nepieciešams, ir daži nošmulējušies centi, sāls, etiķis, maza pipetīte un, protams, kāds trauciņš, kur to visu veikt, piemēram, papīra šķīvītis.
Lai jautrāk, iesākumā varbūt pamēģiniet tos notīrīt ar ziepēm un ūdeni? Labi, jau labi, nekas jums nesanāks - skrubējat kaut līdz rīta gaiļi sāk dziedāt! Kāpēc tā? Ļoti vienkārši – monētas iegūst savu apsūbējušo nokrāsu, kad tajās esošais varš reaģē ar skābekli gaisā, veidojot vara oksīdu, un tā kā vara oksidēšana ir ķīmisku, nevis fizisku izmaiņu rezultāts (piemēram, vienkārši kaut ko notraipot), ziepes naudu nenomazgās. Nepieciešama ķīmiska reakcija! Etiķskābe, kas atrodas etiķī, reaģē ar vara oksīdu un to izšķīdina.
Kas jādara? Apkaisiet monētas ar sāli un izmantojiet pipeti, lai tās pārklātu ar etiķi. Uzgaidiet pāris minūtes, un tad ar sāls palīdzību, nedaudz naudiņu ierīvējiet. Jā! Džungurs atkal spīdēs un laistīsies!
- Citrona vulkāns
Sīkajiem šis eksperiments noteikti patiks! Ja sajauksiet cepamo sodu ar citronu sulu, tie savstarpēji reaģēs un veidos gāzi, ko sauc par oglekļa dioksīdu, kas, savukārt, radīs putojošu mini izvirdumu. Šī ķīmiskā reakcija notiek, jo skābe (citrona sula) sajaucas ar bāzi (cepamā soda). Kad abi elementi apvienojas, rodas gāze. Ā, jā... klāt pievienojot arī trauku mazgājamo līdzekli, pamanīsiet, ka sprāgstošais “vulkāna” izvirdums pieņemsies spēkā ar uzviju!
Kas nepieciešams? Pāris citronu, cepamā soda, pārtikas krāsviela, trauku mazgājamais līdzeklis, saldējuma kociņš, šķīvītis un citronu sula (pēc izvēles – no sulas pakas, vai pa taisno no citrona).
Ķeramies klāt! Uz šķīvīša novietojiet pusi citrona un ar saldējuma kociņu vairākās vietās padurstiet to. Tad uzpiliniet vienu vai vairākas pārtikas krāsvielas citronam virsū un uzlejiet nelielu daudzumu trauku tīrāmā līdzekļa. Tas, lai veidotos putas un burrrrrrbuļi! Turpinājumā, mazliet apkaisiet citronu ar cepamo sodu. Ar saldējuma kociņu sodu vajadzētu iespiest mazliet dziļāk citrona iekšpusē, lai izvirdums vispār notiktu.
Pēc dažām minūtēm šovs var sākties! Lēnā garā, jūsu citrons sāks izplūst dažādās krāsās. Ja vēlaties šo pasākumu vēl mazliet vairāk sadramatizēt, laiku pa laikam pielejiet suliņu. Būs pa smuko!
- Cukura kristālu konfektes
Gards kumoss visiem saldummīļiem! Audzējiet cukura kristālus un pagatavojiet konfektes mājas gaumē, izmantojot šo vienkāršo ķīmijas eksperimentu. Viss, kas vajadzīgs – cukurs un ūdens! Labi, labi, tas nav viss. Lai pienācīgi sagatavotos nodarbei, būs nepieciešama arī kāda glāze, dažas (pēc izvēles) stikla burciņas, katls, aukliņa, ēdamais dekors, pārtikas krāsviela un plastmasas salmiņi.
Labs i, sākam! Tikai dienu pirms eksperimenta, nogrieziet auklas gabaliņu (aukliņu skaits, atkal, pēc pašu izvēles), kas ir nedaudz garāks par burciņām. Vienu auklas galu piesieniet pie salmiņa, otrā galā sasieniet mezglu. Samitriniet auklu, pārklājot to ar cukuru un ļaujot tai nožūt uz nakti. Nākamajā dienā ieberiet katliņā četras glāzes cukura un vienu glāzi ūdens. Karsējiet to visu līdz vārīšanās temperatūrai. Maisiet līdz cukurs ir izšķīdis, taču pielūkojiet, lai cukurs neuzkarstu tik daudz, ka tas jau sāktu pārvērsties konfektē – visam savs laiks, tā teikt. Končas būs!
Tātad, kad cukura maisījums no plīts noņemts, ielejiet to burkās. Katrai burciņai pievienojiet pārtikas krāsvielu un ēdamo dekoru. Pie salmiņiem piesietās aukliņas, kā enkurus nolaidiet burciņās un atstājiet šo kompozīju drošā vietā, vismaz uz nedēļu! Jā gan – daži eksperimenti prasa pacietību. Kad cukura kristāli ir tik lieli, cik lielus jūs tos vēlaties, ņemiet gardumus laukā un nolieciet uz šķīvīša, ļaujot tiem nožūt uz dažām stundiņām. Bet pēc tam? Jūs jau zināt, kas darāms! Ņamm, ņamm!